Moja lista blogów

czwartek, sierpnia 20, 2015

Espada ,wino i likier

O espadzie,czyli pałaszu już wspominałam. I tak oto znalazłam u koleżanki zdjęcia tej wyśmienitej w smaku rybki:Musicie przyznać, że to niezwykłej urody  stwór morski.

od tyłu
Od przodu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                          No dobrze - wiadomo ,że rybka jaka by nie była lubi pływać, więc prosto z targu rybnego popędziliśmy do  winiarni ,w której od lat zamierzchlych produkuje się wino Madera.
I tu proszę państwa to ja się dowiedziałam jasności.O produkcji .Jest to jedyne wino na świecie, które produkuje się z tutejszych winogron rzecz jasna ale na ciepło. Tak,tak ,podgrzewa się zaczyn, po roku wzmacnia spirytusem z trzciny cukrowej,miodem i ziołami ,zlewa do beczek i ono sobie leżakuje ale nie tak jak porządne wina w piwnicach - tak dobrze to nie ma , ono sobie leżakuje na strychu. Minimum ponoć 10 lat.                                                                                                                                                                                             Dolne zdjęcie to produkt końcowy z miejscem do degustacji.Na półkach stoją roczniki Można szukać w/g swojej daty urodzenia..Nie szukałam, chyba wartość mojej butelki Madery przekroczyłaby wysokość moich rocznych dochodów:))
                                                                                 O tym winie można by dużo. Dowiedziałam się,że  w żadnym wypadku nie można je trzymać w lodówce,że pija się je jako aperitif albo do kawy i ciasteczka po obiedzie, że może sobie stać w barku nawet sto lat i nie ma prawa się zepsuć a otwarte może sobie stać rok...Po degustacji (Polacy już są tam znani - proponuja wszystkie gatunki ,ale dobrze wymawiają wytrawne?)nastąpiły zakupy oczywiście .Właśnie jestem na etapie sprawdzania czy to prawda,że czym dłużej stoi tym lepsze jest.Mam 15-letnią Madeire..
Drugim pokazowym napojem alkocholowym jest Poncha. I znowu wchodzi tu w grę alkochol z trzciny cukrowej, sok pomaranczowy ,miód . Miesza się te integrencje w małym kieliszku  patyczkiem specjalnym a pija od rana.Taki ulepeczek bardzo smaczny i podobno bardzo zdrowy i dobry na wszystko.Nie mam zdjęcia. Bo zwyczajnie nie zdążylam zrobić. Jestem póki co zdrowa:))

Tak.. leżakowanie

4 komentarze:

  1. Hmmm... Te rybki to chyba najlepiej wyglądają na talerzu.Wtedy chyba obojętne czy to przód czy tył:))
    15 letnia Madeire? Może zaczekaj aż będzie pełnoletnia...

    OdpowiedzUsuń
  2. W pierwszej chwili się we mnie zagotowało - tak to jest, gdy czyta się tylko początki. Espada (czyli po prostu torreador) nie posługuje się pałaszem, tylko specjalną szpadą! Musiałem doczytać, żeby zrozumieć, że Ty piszesz o czymś zupełnie innym :).
    Moszcz do Madery ogrzewa się po to, aby go zagęścić. W krajach winiarskich dodawanie cukru do moszczu jest zabronione i traktowane jak fałszerstwo, więc jedynym sposobem na zwiększenie jego ilości jest zagęszczenie moszczu, poprzez odparowanie wody i przez to sok zawiera procentowo więcej naturalnego cukru owocowego. Podobnie wytwarza się Porto. Oba są winami deserowymi, czyli (odwrotnie jak przy czekoladzie) - bardzo słodkimi, pitymi do deserów, "po kawie". Koleżanka Małżonka generalnie nie lubi słodkich win, ale od czasu do czasu "weźmie ją" na Porto, z czego bardzo się cieszę, bo mam potem kupę fajnych butelek na moje nalewki.

    Żeby wysłać, trzeba wcisnąć Publiceren? Nie znam tego języka, ale to jest podświetlone na niebiesko, więc spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam koleżance małżonce Maderę półwytrawną. Zreszta - próbowałam wszystkie i szczerze mówiąc wszystkie smakowały tak samo....dobrze:))
    Nitager - Twoja wiedza jest niebezpieczna:)) Ja się tu chwalę czego się dowiedziałam i jak owocny dla mnie był ten urlop w tym roku.Owocny w wiedzę no i zadziwieniem nad urodą świata .Tak - publiceren to opublkowanie i wszystko poszło gładko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pałasz powinien nazywać się węgorz diaboliczny.
    Odkąd wyemigrowałam na zapomnianą wieś, nawet wina nie mam z kim wypić. Posiedziałabym przy tym stoliczku, posmakowała Madery , może ktoś by zabłądził pod te półki...

    OdpowiedzUsuń